Het ontstaan en levensverhaal van Ghulden Cop


De Passie voor het bier kwam vermoedelijk door onze afkomst, ik, Chris De Nooze, geboren in café “Ponderosa” te Goeferdinge en gehuwd met Anja, dochter van het toenmalige café “De Sportman” in Atembeke. Niet dat we zelf de intentie hadden om ooit een café open te houden maar de passie voor het gerstenat was er toch.


De bierpassie begon ergens begin 2000, toen internet al enkele jaren zijn intrede in ons huisje deed startte ik met een zelfstudie over het brouwen van bier.

Vanaf 2003 begon ik voor hobby regelmatig een kleine ketel van ongeveer 20 liter te brouwen in de keuken thuis en dit bracht me steeds dichter bij het nu gekende resultaat. In den beginne moest er weleens een keteltje rechtstreeks in het toilet verdwijnen omdat dit niet echt drinkbaar was maar al doende leert men en de aanhouder wint.


Midden 2010 verdween ons enige streekbier Adriaans van het toneel en Geraardsbergen had geen streekbier meer. Toen ik, tamelijk goed gekend in de Geraardsbergse horecazaken door mijn uitgebreide aanwezigheden in het verenigingsleven zowel als vrijwilliger of als bestuurslid, kwam van verschillende cafébazen die wisten dat ik een biertje thuis brouwde regelmatig de vraag om mijn home-made biertje eens te mogen proeven. Na zo een proefsessie kwam de vraag (lees maar gezaag ) om dit bier als streekbier op de markt te brengen want Geraardsbergen had er geen meer.

Ik stemde in en ging op zoek naar een geschikte brouwer uit de streek om mijn bier op natuurlijke wijze te brouwen. Ik kwam terecht in Brakel bij Brouwerij De Graal, een kleine ambachtelijke eenmansbrouwerij die de bieren op ambachtelijke wijze brouwde.

Na eerst bedrijfsbeheer in avondonderwijs te volgen startte ik mijn onderneming op.


Ook ondertussen nog een naam zoeken voor het biertje en ik wou wel iets dat echt van Geraardsbergen was maar dat dan velen van hier niet wisten. Als Grootmeester in de Broederschap van het Geraardsbergs Manneken-Pis wou ik een naam die met ons oudste manneken van België te maken zou hebben maar de naam Manneken-Pisbier had vroeger reeds bestaan. Dan maar twee vliegen in één klap slaan, de oudste herberg van Geraardsbergen en ons Manneken-Pis samenbrengen. Toen ons Manneken-Pis voor het eerst in 1459 te Geraardsbergen geplaatst werd stond hij net boven de Brugstraat voor de taverne “Den Ghulden Cop” wat nu nog “De Presse” is, en zo kreeg het nog te rijpen bier zijn naam.


Dan op zoek naar een geschikt logo, die twee elementen moesten samengevoegd worden in één geheel. Mijn ervaring als grafisch ontwerper bij mijn vorige werkgever Elsevier waar ik de lay-out verzorgde van hun maandbladen kwam hierbij goed van pas. Na wat puzzelwerk en enkele versies aangemaakt te hebben ging de keuze naar het nu nog bestaande logo. De kleuren rood en geel zijn de kleuren van Geraardsbergen, met het zwart erbij zijn dit onze Belgische kleuren, de kleuren van een Belgisch bier.


Wel wou ik een streekbier brouwen, een bier die enkel in de streek kan gedronken worden en zo is het nog steeds, het bier is enkel verkrijgbaar in de streek van Geraardsbergen.


Op donderdag 17 februari 2011 kwam de voorstelling van het nieuwe bier, deze voorstelling ging door in het stadhuis want ik wou een neutrale plaats om dit bier te laten proeven.

De eerste 2000 liter Ghulden Cop ging vlot weg en vlug werd een nieuwe lading gebrouwen. Na een jaar en enkele brouwsels verder werd dit gauw 6000 liter en besefte ik dat mijn hobby uit de hand aan het lopen was.


De glazen werden aangemaakt maar ik hou niet zo van reclame en het glas kreeg een klein logo’tje op de voet van het tulpglas. Ondertussen is er reeds een nieuw glas op de markt met twee logo’s op de kelk, het normale Ghulden Cop logo en het tweede logo verraad nu reeds de naam dat reeds geregistreerd staat van het volgende biertje waar ik aan werk.


Op maandag 20 februari ging de voorstelling van de Ghulden Copkaas door in de tentoonstellingsruimte van museum ’t Aloam te Viane. Deze kaas gerijpt in Ghulden Copbier vormde de ideale aanvulling bij het bier, wie lust er nu geen stukje kaas bij zijn biertje?

Door de kaas te laten rijpen in het bier krijgen we een soort van osmose effect en neemt de kaas de kruiden en gist op en geeft die zijn zout af, zo krijgen wij een kruidige zoutarme zachte kaas.


Eerlijk toegegeven vond ikzelf mijn gewone Ghulden Cop nog niet op punt, er ontbrak iets die zijn smaak niet 100% tot zijn recht deed komen, maar door de druk om het streekbier op de markt te brengen kreeg ik de kans en tijd niet om dit tijdig aan te passen. Ook ondervond ik dat er vrienden en familie waren die niet echt konden genieten van een avondje uit, zij waren diabetici en moesten op hun voeding letten. De volgende uitdaging voor mij was om een suikervrij bier te maken op basis van Ghulden Cop. Door dit bier te ontwerpen kreeg ik ook de kans om de smaak en bitterheid die ik miste bij mijn voorgaande bier aan te passen.


Tijdens de opening van het toeristisch seizoen op zondag 21 april 2013 stelde ik het vernieuwde bier voor, de suikervrije versie van Ghulden Cop. Het bier viel goed in de smaak, zodanig zelfs dat van de gewone versie zo goed als geen bestellingen meer binnenkwamen.


Ghulden Cop suikervrij is een donkerblond bier van 6°, heeft 153 Kj/100 ml. wat minder calorieën zijn dan in een gewone pils en bevat nog amper 0.78 gr./liter restsuiker wat zo te verwaarlozen is als je weet dat men een bier suikervrij mag noemen eens je onder de 5 gram per liter zit.


De productie werd van 6000 liter per jaar opgedreven naar 3 maal 4000 liter per brouwsel en de klassieke Ghulden Cop verdween. Jaarlijks wordt nu reeds 4 maal gebrouwen tot 16000 liter suikervrije Ghulden Cop per jaar en zoals het ernaar uitziet zal dit nog stijgen om aan de vraag te kunnen voldoen.

Copyright @ All Rights Reserved